6 Eylül 2013 Cuma

Aile Dizilimi Sergisi

Aile Dizilimi Sergisi


                                           

Son 15 yıl içinde bugünkü biçimiyle Bert Hellinger tarafından geliştirilen Aile Dizimi, 30'lu yılların başında Gregory Bateson'ın başlattığı yolun devamıdır. Terapiye kişinin ait olduğu sistemi ilk dahiaile_resimleril eden Bateson olmuştu.


Hellinger gerçekleştirdiği aile dizimlerinde kişinin ailesine ait içsel resimlerle çalışmaya başladı. Bu iç resim ve oluşumu, fenomenolojik bir terapi yaklaşımının ürünüdür. Aktardığı sorunla çalışmaya katılan kişi, gruptan aile bireylerini ve kendisini temsil edecekleri seçer, onları birbirleriyle ilişkilerini o anki hissedişine göre mekan içinde dizer ve atılacak adımları izlemek üzere yerine oturur. Terapist, dizim içindeki temsilcilere aile bireylerinin bulundukları konumda kendilerini nasıl hissettiklerini sorup geribildirim alarak kilitlenme ve çözümünün gün ışığına çıktığı noktaya kadar adım adım ilerler.


Ne yaşarsak yaşayalım, ruh sürekli oyunun içindedir, kötü bir şey yaptığımızda da, bazen barışçıl, bazen çözen olduğumuzda da, o hep oyunun içindedir. Eylemlerimizin niteliği, ruhun farklı niteliklerini yansıtır. Aile Dizimi deneyimi ve gözlemler bize çok farklı bir olgu dizini sunmakta. Hepimiz büyük bir ruhun üzerindeki küçücük parçalarız. Bir ruhumuz olduğu gerçeği yerine her şeyi kapsayan büyük bir ruhun içinde yer aldığımız gerçeği aile dizimlerinde çok açıkça gözlenip hissedilmektedir. Hellinger'in hareket noktası şöylece özetlenebilir: Ruh, varlığını bilinçdışı sürdüren kolektif vicdanı harekete geçirir.


Bu kolektif aile vicdanı bir aile, grup ya da topluluğun birleştirici gücüdür; ailedeki herkesin eşit derecede katıldığı ortak amaçlar doğrultusunda hareket eder. İlk amaç, grubun hayatta kalmasını sağlamaktır. Bu yüzden topluluk vicdanıasla gruptan birinin dışlanmasına, unutulmasına izin etmez. Bu vicdan hem hayatta olanları hem de ölmüşleri içine alır. Ait olduğumuz topluluğun hayatta olmayan bireylerinin ortak bilinç yoluyla yaşamlarımıza damgalarını vurmalarınınaltında yatan dinamik de budur. Topluluğumuzun ölmüş bireyleri yaşamımıza her anlamda etki ederler. Bilinçaltı aile vicdanı veya kollektif vicdan, ailede birisi unutulduğunda, dışlandığı veya trajik bir olaya, bir haksızlığa maruz kaldığında, karşı durulamaz bir güç olandenge-telafi gereksinimini harekete geçirir. Bunun sonucu da, sonraki kuşaklardan birisinin "aile resminin" dışında kalmış bu bireyi yaşamıylatemsil etmesi ve onun alın yazısını izlemesidir. Süreç, bilinçaltının karanlığından gün yüzüne, bilince çıkarılana dek kuşaklar boyu sürebilir; etkileri zincirleme yayılan kilitlenmelere yol açabilir.

Hellinger'e göre içinde hareket halinde olan her şeyin kolektif hafızaya kaydedildiği bir alan vardır. İngiliz biyolog Rupert Scheldrakebuna biyolojide morfojenetik alan ismini öneriyor. Sheldrake'in biyoloji alanında deneylerle kanıtladığı gerçek, her oluşumun morfojenetik alanın kolektif hafızasına kayıt edilerek tekrarlandığıdır.Bu olgu, canlılar kadar "cansızlar" için de geçerlidir. Örneğin izole edilmesi son derece güç bir kristalin yapı, uzun denemelerin ardından dünyadaki bir laboratuvarda sabitlenebildiğinde diğer yerlerde de aynı sonuç bu kez çabasızca elde edilebilmeye başlamıştı.

Buna canlılar aleminden çarpıcı bir örneği de ünlü "100. maymun vakası"sunar: Japonya'da bir adada topluluğun en zeki maymunu patatesini deniz suyunda yıkamayı (böylece tuzlandırıp daha lezzetli bir hale getirmeyi) keşfettiğinde bu bir anda diğer maymunlar arasında da yayılmakla kalmamış, yeryüzünün deniz kıyısındaki her yerindeki maymunlarda da görülmeye başlamıştı… Bir ilk deneyim böylece çoğalıp yayılıyor. Morfojenetik alan tüm olanları kaydediyor. Ailelerde de belirli yaşamsal kaderlerin duygusal kilitlenmeler sonucu tekrarını morfojenetik alanın çekim gücüne bağlayabiliriz.

Ünlü Fransız psikoloji profesörü Anne Ancelin Schützenberger'in çalışmaları, trafik kazalarının belirli yerlerde tekrarladığını ortaya koyarak morfojenetik alanın gücüne çarpıcı başka bir örnek göstermiştir. Aynı şey Balkanlar ve Orta Doğu gibi savaş ve terörün kronik hale geldiği bölgeler için de ileri sürülebilir. Amerika'da yapılan bir BH Aile Dizimi seminerinde bir kızılderili kadının anlattıkları morfojenetik alanı bir kez daha gözler önüne sermişti. Kadının kız kardeşi bir trafik kazasında hayatını kaybediyor. Kısa bir süre sonra aynı yerde aileden üç kişi daha yaşamlarını yitiriyor. Kadının

kızı da annesine son zamanlarda garip yaklaşım ve ifadelerle, teyzesinin yanına, göğe ulaşmak istediğini söylüyor. Kadının aile dizimine katılma nedeni kızının bu "gitme isteğini" açığa kavuşturmaktı. Başarıyla sonuçlanan dizimde bu dinamik gün yüzüne çıktı.Bu noktada, bir bilinçaltı çekim alanından ve gücünden söz edebiliriz.Bu alan, içerdiği güçle yaşayanları bilinçsiz kaldıkları sürece önüne katıp sürüklemekte.

Morfojenetik alan bilinçsizdir, böyle olduğu için de hep aynı şekilde tekrara dayanır, kişi bundan kendini kurtaramaz. Ama görüp kabul etmeyle gelen özgürlük, hareketin tekrarınıebediyen kırıp çözebilir. Bunun olabilmesi için BH'in dediği gibi ruhun derin hareketleriyle uyum içinde olabilmek gerekir. Büyük bir güçle, ait olduğumuz büyük ruhla ilişki içinde olmak gerekecektir. Ailedizimlerinde aile bireylerini temsil eden kişiler kendilerini "büyük ruhun derin hareketlerine" bıraktıklarında (dizim öncesi o kişiyle ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadıkları halde) nesiller boyu devam edenkilitlenmelere ve tekrarlara çözüm bulunabildiğini gözlemliyoruz. Bulunan çözümün aile ruhunun da ötesinde daha büyük bir yere yöneldiğini ve bu hareketin kabul etmeye, onurlandırma ve barışa yöneldiğini görüyoruz. Ruhun bu derin hareketleri baskı altına alınamaz,çok yavaştır, çözüme kendi zamanını izleyerek gider, barışa, kabul etmeye, bütünün her parçasının derin kabulüne doğru ilerler.Birterapi yöntemi olan Sistemik Dizimler/Aile Dizimi.


Aile Dizimi; sorunu ele alınan bireyin, güncel ya da köken ailesinin temsili olarak dizilmesine dayalı bir yöntemdir. Ailenin, kişinin içselgözündeki resmi ortaya konulur. Çeşitli kilitlenmeler, blokajlar içeren bu resmin terapist tarafından adım adım değiştirilmesi ile herkes için aydınlatıcı ve özgürleştirici olan 'çözüm resmi'ne ulaşılır. Özetle kilit kırılır ve aile ruhu kendine özgü derin hareketleri ile akmaya başlar ve sorun-hastalık çözülür. Ailenin sahip olduğu kolektif vicdan, kör bir güdüyle aileden hiçbir üyenin dışlanmasına, haksızlığa uğramasına, acı, mağduriyet yaşamasına müsaadeetmez. Bilinçaltı kilitlenmeler bu şekilde oluşur yeni nesiller bilinçsizce bu rolleri üstlenir.

Aile Dizimi yöntemi hangi sorunların çözümünde işe yarıyor?

Bu şekilde bir kez gerçekleştirilecek bir aile dizimi semineri ile; cinsellikten bedensel hastalıklara, ilişki sorunlarından bağımlılıklarakadar yaşamın herhangi bir alanında kriz ya da kilitlenme yaşayan kişilere sorunlarının kökten çözümünde yardımcı oluyoruz. Yaşam enerjisinin yeniden özgürleşmesi ve kişinin verimli, anlamlı, bütünlüklü, doyumlu bir yaşam sürmesine destek veriyoruz.

Aile Dizimi`nin farkı nedir?

Her hastalığın unutulmuş bir şeye, dışlanan bir aile bireyine denk düşen ruhsal, genetik bir mirası var. İki tür mirasla geliyoruz, biri gensel miras; bedensel özelliklerimiz, kalıtımsal hastalıklarımız. Diğeri ruhsal miras. Belki beş nesil evvel, dedemizin yaşadığı acı bugünkü psikolojik sorunumuzun nedeni olabiliyor. Ailemizde erken, acılı şekilde ölen, kayıp yaşayan, sorunlu, cinayete kurban gitmiş, teşebbüs etmiş, intihar etmiş birileri varsa bunlar gelecek kuşakları etkileyebiliyor. Aile acıları ruhsal olarak gelecek kuşaklara transfer oluyor. Kişide panik atak var, görünürde de bunu çağrıştıran bir şey yok. Ama ailenin ruhsal haritasında buna denk düşen bir travmayı buluyoruz.

Nasıl yapılıyor bu dizim?

Bireysel yapılıyor ya da kalabalık gruplarla seminerlerle yapılıyor. İlk defa birbirini gören, sorunlarınaçözüm arayan insanlar toplanıyor. Bir halka çalışması oluyor. O yok sayılan, kişi sisteme dahil edildiğinde, travmatik yapı aydınlanıyor vekişinin yaşamında büyük bir iyileşme oluyor.İR ORGANİZASYON DİZİLİMİ NEDİR?

Kuruluş için Berraklık sistemde başarıBiz sistemleri karmaşık sorunları çözmek için bu çok etkili bir yaklaşım kullanır. Veya takım yapısı tablolar örgütsel İnter alia değişiklikler( personel, projeler, dış kaynak test,… etkisi ) veya, konular, yönetim ve iletişim sorunları yapısal analiz ve çözülür.

Uygulamanın bir diğer alan Yöneticiler ve çalışanlar için doğru yer olduğunu, iş için iş ortamının beyanı vizyonu hakkında sorular açıkladığınız, başarı, müşteri memnuniyeti, ortaklıklar(füzyon) veya (yeni) ürünleri. 

Bir organizasyon diziliminde bu konuları kurabilirsiniz;

Takım(ekip) oluşturmaStrateji geliştirmek içinFirma transferler, satın almalar, birleşmeler, ortak girişimlerArabuluculuk amaçları, çatışmaların çözümü içinŞirketin değişiklikler, ilgili ortamlar ile Bir açıklama olarak yardımİletişimi geliştirmek ve iş Yeni ürünlerin tanıtımı için 
Psikoterapist Bert Hellinger ;aile kendindeki belli bir formu, bireysel kökenli ailesinden mirası ile ilgili geliştirmiştir.
Her birimiz uzun bir aile Klan soyundan gelmekteyiz.Köklü gelenekler, deneyimler ve bu deneyimler toplumun kendi içinde doğmaya devam etmektedir. Bu şekilde, bizim güçlü alışkanlıklarımız  atalarımızın kaderi ile bağlantılıdır.
“Dede erik çalmış,torunun dişi kamaşmış.”
Bu ilişki önemli bir özellik ile gider, herkesin bir aile veya aile sisteminde tanınması ve haklı bir yere oturtulması ile gider çözüme kavuşur..
Bert Hellinger bu hakka  ait çağrıyı "Sevgi Düzenleri".dıye açıklar

Nerede?

Bu düzenlemeler, bir kişinin veya yaşamı hak etmiyen birisinin ;ailede olan üyelik hakkı dışlanma,isteğe baglı düşük,kürtaj ile engellendi ise ailede bir yer işgal etmede, bozulma vardır. Bu; önceki adaletsizlikler, sonraki nesillerde,  bilinçsiz kefaret ödeme  ve hastalık oluşturararak kendisini  belli eder. . acısını ortaya çıkarır.
Bir ailede etkili dinamiği gün ışığına çıkartmakla bu bağlantıları ve bu tür dengesizlikleri bir çözüm ile gidermek mümkündür .
Şimdi, ruhu kendi gelişimi için görevlere açabilirsiniz.


Dizim için olası konuların listesi

İlişki:
 Çatışmalar, ayrılık, güçsüzlük / iktidarsızlık, ilgisizlik, iletişim sorunları,
çevre ile ilişkiler, ablukalar, evlilik / kültürel farklılıklar neden bulunamaması durumunda,

Ağır kader:
 Kürtaj, ölü doğum, hayatta kalan ikiz, evlat edinme

Şiddet:
Istismar, savaş travması, katil, mağdur

 Köken Aile:
Ebeveynler / kardeşler, arasında çatışmalar ile uzlaşma olmaması, aile içi aidiyatın olmaması
dışlanma,hiçe sayılma,red edilme,ilişkilerin bloke edilmesi

Yükler:
Üzüntü, depresyon, ölüm korkusu, ciddi kazalar, , intihar ,yaşam enerjisi eksikliği
Eylemsizlik

Çocuklar:
Öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, okul başarısı, pasiflik, uyuşturucu,
Otistik çocuklar, okul arkadaşları/ öğretmenleri ile çatışmalar, birden fazla evlilik gibi karışık aileler

Meslek:
Yeni bir iş için karar verememe/ kendini tekrar işten çıkarma iflaslar ve kalıcı
mobbing,işsizlik, zorbalık, liderlik sorunları, tükenmişlik,
Uyuşturucu, kumar bağımlılığı, özlem

 Para:
 Kayıplar, iflas, rehabilitasyon gerekliliği, zorluklar,  miras,

Kararlar: 
Yeni ev, kendi iş, yeni bir hayat yönünde ilişkide değişiklik
Aile iş Veraset planlama

Duygu ve korkular
 Fobiler, ayrılık anksiyetesi, varoluşsal korku, suçluluk, benlik saygısı, agorafobi, obsesyonlar,

Tıkanıklıklar,kilitlenmeler, travma
 Üzerimde bir kilitlenme hissediyorum.

Sağlık:
 Alerjiler, ağır hastalıklar ve kazalar (özellikle tekrar tekrar), organ, nakli,
 Sırt ağrısı, migren vb

Değerler ve ev:
 Sürekli yer değiştirme,göç etme isteği,gurbet

Kimlik ve kişilik sorunları
Kimlik aramak ,cinsel kimlik bunalımı ve bir gruba ait olmama hissi

AİLE DİZİMİ UYGULAMALARINDA ÇALIŞILAN KONULAR

Hayatıma daha fazla memnuniyyet istiyorum.Katlanmak zorunda olduğum bir evliliğim var.Başka yatak tercihlerim oldu.Eşimi sevmiyorum..İşlerim yolunda değil.........Bolluk ve berekette sıkıntılarım varÇocuklarımla ilgili sıkıntılar yaşıyorum..Hastalıklarımız var...Hayatıma birini alamıyorum...Borçlarım dan kurtulamıyorum..İçimde bir boşluk var sanki yokumİntihar isteklerim oldu...Uyuşturucu,alkol,kumar bağımlılıklarından biri ile yaşıyorum.İstediğim mesleği yapamıyorum.İşimden patronumdan iş arkadaşlarımla ilişkilerim iyi değil..Bana göre her şey zor ..İsteklerimin gerçekleşmesi oldukça stresli..İlişkilerim uzun ömürlü olmuyor neleri yanlışyapıyorum?Ailemde ben ve kardeşlerim nasıl daha iyi olabılırız.?Anne ve babamla barışmak için neler yapmalıyım?Suçluluk,utanç,ve endişe içinde bir yaşantım var..Çekip gitmek istiyorum herşeyden uzaklaşmak...Bitmek bilmez trajediler yaşıyorum.......
Kökü Afrika’ya uzanan aile dizimi ; sonuca yönelik , iyileştirici , dönüştürücü , şifalandırıcı bir spritüel  çalışmadır . Afrika’ya Katolik misyoneri olarak giden Alman psikolog BertHellinger’in, Zulu’lardan öğrenerek sistematik hale getirdiği ‘FamilienAufstellung’ yaklaşık otuz yıldır Almanya’dan dünyaya yayılmaktadır.

Hayatımızda üst üste zorlanmalarla karşılaşıyor, tıkandığımızı hissediyor ve ne yapacagimizi bilmiyorsak içinde doğduğumuz aile yoluyla ait olduğumuz genetik mirasımızı  gözden geçirmenin zamanı gelmiş demektir.

Ruh nasıl anne ve babayı seçiyorsa, bu hayatta deneyimlemek ya da çözüm getirmek adına, bazı aile büyüklerinin yaşamış olduğu sorunları, hastalıkları, tacizleri, zor yaşam şartlarını ve yaşam kalplarını o kişilerden üstlenmiş olabilir. Yeni nesiller hiç farkında olmadan üstlendikleri bir zorluğu yaşarken ; aile dizimi sayesinde bu tıkanma ortaya çıkarılarak çözümlenmesi sağlanır .

Bu çözümlemeden sonra olumlu gelişmeler gözlemlenmeye başlar . Aileden bir kişinin bile aile dizimi çalışmaları yapması, ailenin diğer üyelerinin ve sonraki nesillerinin bu olumlu değişimden fayda görmesini sağlar

Bert Hellinger "Sevgi Düzenleri" kitabında şöyle diyor : Aile Dizimi ; aile ve topluluklarda herkes için geçerli olan bağ ve denge gereksiniminin , hiç bir bireyin dışlanmasına tahammülü olmadığını katılımcının gözleri önüne seriyor . .. Aksi takdirde dışlanan bireylerin alınyazıları , kendilerinden sonra gelenler tarafından ve ONLAR BUNUN BİLİNCİNDE OLMAKSIZIN tekrarlanarak sürdürülüyor . Kilitlenme ile ifade edilen bu ...
Ancak , dışlananlara , topluluğa ait bireyler olarak , kalanlar tarafından değer verildiğinde , sevgi ve saygı onlara yapılan haksızlığı dengeliyor , alınyazılarının tekrarlanma zorunluluğu ortadan kalkıyor . Çözülme ile ifade edilen de bu
Kitlenmenin ardıında bir düzen var. Buna göre kötünün kefareti kötü ile ödenmek zorunda . Masum "küçük" , suçlu "büyüğün" sorumluluğunu üstlenerek onun cezasını çekiyor . Buna karşılık çözüm ; denge gereksiniminin iyileştirici bir şekilde yerine getirildiği başka bir düzeni izliyor ..."sevgi düzenleri"

Adınız Soyadınız 

  
  
E-Posta Adresiniz 

  

Cep Telefonu Numaranız 

  
  
Soyağacınız:
Kaç kardeşsiniz? (Annenizin eğer varsa kürtajı dahil ve yaş sırası ile)
Anne ve baba bilgileri (Kaç kardeşler - yine kürtaj dahil ve yaş sırası ile)
Anne tarafından anne ve baba bilgileri
 Baba tarafından anne ve baba bilgileri 
  

Kişinin kendi hayat hikayesinden başlayarak tüm yukarıda ismi geçen kişilerin hayatlarında "bilindiğiniz kadarı ile";
a. Sağlık  b. İlişkiler  c. İş, meslek, para
konularında keskin, çarpıcı olaylar ve içinden çıkılamayacak gibi gelen tekrarlayan olaylar var mı?  
  

Örnek konular: 


Göçler 

Üveylik (Yarım Kardeşlik) 
İntihar   

Evlatlıktan Red 
Cinayet  

İş ortaklığından çıkarma (kardeş ortaklıklarından çıkarma) 
Ağır hastalık   

Ah alma 
İflas  

Hak geçmesi 
Erken ölüm  

Tahmin edilen büyü vs. gibi tanımlanan negatif etkileşimler 
Evlatlık verilme  

Aileden birinin sistem dışına itildiği her türlü durum 
Yukarıdaki negatif tanımlanan olayların dışında olumlu kabul edilen yüksek meblağda piyango çıkması, büyük bir mirasa konma ... gibi olaylar...
Burada uzun hikayelerden ziyade, yukarıdaki konuları içeren durumlar var ise sadece onları belirtelim lütfen.
Mide ameliyatı oldu... gibi örneklerden ziyade; Ailemizdeki tüm babalar 45 yaş civarı kalp krizi geçiriyor....
ya da ailede birçok kadın rahim ameliyatı oldu.. gibi birden fazla rastlanabilen ve tekrarlanan olaylar daha anlamlı..
(Örnek: Girdiği bütün işlerde iflas etti... vs.. gibi)
 
Önemli Not: Bütün bu hikaye çıkarılırken dizimleme açtıracak arkadaşın yanına bir şişe su alması ve hatırlanan olaylarda hüzünlenme, tıkanma vs hisler yaşarsa bir yudum su içmesi özellikle tavsiye edilir. 
Bütün yazıyı tamamladıktan sonra en son madde olarak kısa ve öz bir cümle ile; 
NEDEN DİZİMLEME AÇTIRMAK İSTİYORUM? sorusunun cevabı: 
  
HATIRLATMA: 
Dizimleme niyeti dahi enerjiyi başlatmaktadır, vereceğiniz cevapların samimiyeti şifanın başarısını, hızını, saflığını çok direkt bir şekilde etkilemekte hatta belirlemektedir. Şimdiden hayırlar getirmesini diliyorum...
Kişilere şunu hatırlatın dünya hayatı bir hologram ve bizler gerçek hallerimizin kuklalarıyız işte bu sebeple enerji olarak bi sorun düzeldiğinde bir oyun bile olsa gerçektede düzelir
AİLE DİZİLİMİ… (SERGİSİ)
Ailenizle, çocuklarınızla, eşinizle ilişkilerinizi düzeltmek üzere derin bir süreçten geçerek çocukluk deneyimlerinizden kaynaklanan negatif kalıpları ortadan kaldıracak, bir çeşit blokaj çalışması gibi olan güzel bir deneyimdir.

AİLE SERGİSİ NE KAZANDIRIR?

Aile içinde günlük yaşamımızda, iş hayatımızda ve ikili ilişkilerimizi düzeltiyor.

Aileden taşıdığımız yükleri hafifleterek daha sağlıklı bir şekilde yol almanızı sağlayarak iş hayatımızda daha başarılı hale getiriyor.

Geçmiş nesillerimizin blokajlarını çözdüğümüzde onların olumlu gücünü bize akıtarak. Daha güçlü olmamızı sağlıyor.
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder