24 Eylül 2013 Salı

Reiki Batı Geleneği



Reiki’yi batıya taşıyan Hawayo Takata’dır. Aksi takdirde Reiki’nin, Japonya’dan çıkıp dünyaya açılması çok daha uzun sürerdi. Reiki, onun sayesinde bütün dünyaya yayılmış, şifa veren gücü milyonlarca insana yarar sağlamıştır.

Hawayo Takata, 24 Aralık 1900’de,Havai’de doğdu. İki çocuğu oldu. 1930’da kocası ölünce, çocuklarına bakmak için şeker kamışı tarlasında çalışmaya başladı. Çok zorlu bir işti, bu nedenle beş yıl sonra akciğerlerinde bir rahatsızlık oldu, karın ağrıları başladı ve ruhsal dengesi bozuldu.

O sırada kızkardeşlerinden biri ölünce,ailesini ziyaret etmek ve sağlığı için çare aramak üzere Japonya’ya gitti.

İlk önce normal bir hastaneye gitmesine rağmen, daha sonra farklı bir arayış içine girdi ve yolu,

Dr.Hayashi’nin Reiki kliniğine düştü. Günde iki seans tedavi görerek dört ay içerisinde tamamen iyileşti. Hastanede yapılan testler onaylanmış, iyileştiği için çok mutlu olmuştu. Havai’ye dönünce sağlığını korumak için Reiki öğrenmeye karar verdi. 1936’da Dr.Hayashi’den  ‘Shoden’ öğrendi.

Bir yıl boyunca onun kliniğinde çalışıp Reiki uygulamaları yaptı, sonra da Okuden ‘ aşamasını aldı.1937’de Havai’ye geri döndü. Dr.Hayashi de onunla birlikte geldi, birlikte Havai’yi dolaşarak konferanslar verdiler. Reiki’yi öğrettiler ve uygulamalar yaptılar. 1938’de 21 Şubat’ta Takata, Dr.Hayashi’den , ‘Shinpiden’ aldı.

Hawayo Takata, 11 Aralık 1980’de ölmeden önce 22 Reiki üstadı yetiştirdi. Ölümünden önce, yerini torunu Phyllis Furumoto’ya bıraktı. Furumoto ve bir başka Reiki üstadı olan Dr.Barbara Weber ile bir yıl kadar beraber çalıştı. Ayrıldıktan sonra Furumoto ,” Reiki Alliance”( Reiki Birliği) ni, Dr.Weber de  “The American International Reiki Association” (Uluslararası Amerikan Reiki Derneği)´ni kurdu.

Doğu ve batı geleneklerindeki farklı isim ve uygulamalar, Reiki tekniği ile ilgili olarak ”nedir, ne değildir” sorularını akla getirebilir. Burada yanlış ya da doğru teknik ifadesi konuyu rahat algılayabilmemizi zorlaştıracaktır.

Durum böyle olunca, Dr.Usui’ye bahşedilmiş olan Reiki’yi analiz edecek olursak, Reiki olarak adlandırılan şifa tekniklerinin sınıfını 4 belirgin nitelik belirleyebilir.Bu dört nitelik, aşağıdaki gibi tarif edilebilir:

1. Reiki aktarabilme yeteneği, uyumlanabilmeden kaynaklanır, yani başka çeşit  egzersizler yapmak veya zaman içerisinde bu yeteneği geliştirmek şeklinde olmaz.

2. Bütün Reiki teknikleri bu silsilenin parçasıdır, yani teknik, öğreticiden öğrenciye uyumlama yolu ile geçer, ilk kanal olandan başlar.

3. Reiki’de, kişinin düşünce yoluyla enerjiye yol göstermesi gerekmez, enerji Tanrı katından kaynaklanır. Ne tür bir titreşim veya titreşim bağlantısı gerektiğini, ne yapılması gerektiğini O gösterir.

4. Reiki’nin olumsuz hiçbir yönü yoktur, asla zarar vermez.

Eğer bir şifa tekniğinin bu dört özelliği varsa , işte o, bir Reiki tekniği sayılabilir.

Kaynak: Tüm Yönleri ile Reiki


Walter Lübeck*Frank Arjava Petter*William Lee Rand

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder