24 Eylül 2013 Salı

Reiki Doğu Geleneği



Reiki, Dr.Mikao Usui tarafından keşfedilip geliştirilmiştir. Usui 15 Ağustos 1865 tarihinde doğmuştur.

Usui, şifacıların şifa vermeden önce enerji depolayıp sonra da boşalmış olarak kalmayacakları bir yol olup olmadığını düşünerek, bilgi peşinde bütün Japonya’yı, Çin’i ve Avrupa’yı dolaştı. Öğrenmeye olan merakı ile tıp, psikoloji, din ve ruhsal gelişim matematik gibi birçok konuda çalışmalar yaptı.

Daha sonra çocukken eğitim görmüş olduğu Kurama Dağı’na döndü.21 gün süre ile dağda inzivaya çekildi.Orada oruç tuttu, dua etti ve meditasyon yaptı.

Mart 1922’de başına büyük ve güçlü bir spiritüel ışık geldi ve bir aydınlanma deneyimi yaşadı. Bu ışık uyumlama halindeki Reiki enerjisiydi. Artık kendi enerjisi tükenmeden başkalarına şifa verebileceğini biliyordu.

Dr. Usui, Reiki’yi önce kendi üzerinde, sonra da aile bireyleri üzerinde uyguladı. Nisan 1922’de Tokyo’ya taşındı ve adı “Usui Reiki Ryoho Gakkai”, ( Usui Reiki ’si İle Şifa Yeri ) olan bir iş kurdu.

Zamanla Reiki eğitimi için 6 aşama geliştirdi. Bizim batıda yaptığımızın tersine numaralandırdı.

İlk aşama 6, en yüksek aşama ise 1 numara idi. (İlk 4 aşama yani 6’dan 3’e , Bayan Takata’nın Reiki 1 olarak öğrettiği yöntemdir dört aşamayı bir dereceye toplamıştır. Bu nedenle kendi birinci derecesi için dört uyumlama vermektedir. Her bir aşama için bir uyumlama.)

İlk dört aşama Shoden ya da ‘Başlangıç Aşaması’ olarak adlandırılıyordu. 5. Aşamanın adı ise Okuden Zenki (İlk Yarı)  ve Okuden Koki (İkinci Yarı) idi. En yüksekaşamaya  Shinpiden  veya ‘Sırların Öğretisi’ deniliyordu.

Usui’nin hiçbir zaman kendisini en yüksek dereceye koymayıp, bunu kendinden sonra geleceklere bırakması da çok anlamlıdır.


Dikkat edilirse, Dr.Mikao Usui’nin  “Master” terimini kullanmadığı ve bu ünvanın Japonya’da da kullanılmadığı anlaşılır.1970’de Shinpiden aşamasını öğretmeye başladığı sıralarda, bu ünvanı kullanan Hawayo Takata’dır.

Dr. Usui öğretmeye ve Tokyo Kliniği’nde şifa uygulamalarına devam etti, ama bütün o huzur ve uyumlu yaşamı,1923’de büyük Kanto depremi ile sarsıldı. 140.000 kişiden fazla kayıp vardı.

Dr.Usui ve öğrencileri, gece gündüz demeden, ulaşabildikleri kadar çok kişiye yardım ettiler.

Usui 1925’de , Tokyo Nakano’da daha büyük bir klinik açtı ve Reiki’yi yaymak için bütün Japonya’yı gezmeye başladı.Deprem nedeniyle çok fazla tedavi talebi vardı. O zaman içerisinde Dr.Usui ikibinden fazla öğrenciye Reiki öğretti ve 16 tane öğretmen yetiştirdi.


Dr.Usui öldükten sonra, Jazaburo Ushida, Usui Reiki Ryoho Gakkai’nin başkanı olmuş, Usui için anıt yapmak üzere öncülük edip, kitabeyi de o yazmıştır.

USUİ REİKİ RYOHO GAKKAİ’NİN BAŞKANLARI

Dr.Mikao Usui

1922 - 1926

Juzaburo  Ushida

1926 - 1935

Kan’ichi  Taketomi

1935 - 1960

Yoshiharu  Watanabe

?    - 1960

Hoichi  Wanami

?    - 1975

Kimiko  Koyama

1975 - 1999

Masayoshi  Kondo

1999 - Bugün

Usui’nin ölümünden sonra batı dünyasının tanıdığı ikinci kuşak büyük üstad Dr.Hayashi’dir.

Ancak Dr.Chujiro Hayashi’nin , Dr.Usuiden Shinpiden derecesini aldıktan sonra, Usui Reiki Ryoho Gakkai’nin hiç bir zaman başkanı olmamış olması bizi şaşırtabilir.


Usui öldükten sonra Dr.Hayashi kendi kliniğini kurmak üzere Gakkai’den ayrılmıştı. Kendi tarzını geliştirerek, çeşitli hastalıklar için özel el tutuş pozisyonları içeren teknikler oluşturdu.

Dr.Hayashi, Reiki’nin batı dünyasında da tanınabilmesinin önemli bir adımı oldu.

Kaynak:Tüm Yönleri ile Reiki


Walter Lübeck*Frank Arjava Petter*William Lee Rand

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder