11 Eylül 2013 Çarşamba

Ruhsal Şifacılıkta Yararlı Uygulamalar



Ruhsal Şifacılıkta Yararlı Uygulamalar
Georgia Regan - Debbie Shapiro

Bu bölümde gevşeme, meditasyon ve içsel huzur la (yani içimizdeki ilahilikle) daha derinlemesine ilişki kurabilmek için uygulanan vizualizasyon teknikleri incelenecektir. Bunlar, gerçek bir kanalolabilmek ve şifa çalışması yapabilmek için esastır. Öncelikle zihnimizi sakinleştirmeden, karmakarışık bir alemden şifacılığa doğru ilerlemeyi ümit edemeyiz. İlahiliğe teslim olabilmek sanıldığı kadar kolay bir şey değildir.

Öncelikle neyin ilahilik olmadığına bakmamız gerekir. İşte sözü edilen uygulamalar, derinlemesine keşif yapabilmek için kullanabileceğimiz araçlardır. Bu teknikleri uyguladıkça, bir sükunet hali tüm varlığımızı kaplamaya başlayacaktır. Ruhsal enerji, sessiz ve sakin bir zihnin doğal bir ifadesidir.

Gevşeme

Gevşemeyi ilk öğrendiğiniz zamanlarda yirmi otuz dakika süreyle sakin kalabilmek size gerçekten zor gelebilir. Fakat sebatlı bir şekilde bu çalışmayı sürdürdüğü nüzde, kısa zamanda daha kolay bir hale gelecektir. Gevşeme uygulaması için kendinize öncelikle rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulmanız gerekmektedir. Gevşeme sırasında beden ısınız biraz düşebilir; bu yüzden bulunduğunuz yerin yeterince sıcak olduğundan emin olmalısınız. Bunu sağlamak için bir battaniyeye sarınabilirsiniz. Üzerinizde sizi sıkmayan rahat giysiler olmalı ve rahatsız edici süs eşyaları bulunmamalıdır.

Yere uzanabilir (temiz bir örtü ya dahalının üzerine) ya da yüksek arkalıklı bir sandalyeye dik vaziyette oturabilirsiniz. Uzanmak daha iyidir; fakat bu durumda uykuya daIma ihtimali fazla olacağından bir yatağa uzanmamalısınız. Eğer sandalyeyi tercih edecek olursanız aynı sebepten dolayı (uyku) yumuşak bir sandalye kullanmayın. Bu, aynı zamanda omurganın dik olmasını da önler. Önemli olan -yatay ya da dikey- omurganızın doğal pozisyonunda, yani düz bir konumda olmasıdır. Gerçekten dik durduğunuzda göğüs ve ciğerler açıktır ve sırtınızdaki kaslar çalışmak zorunda kalmaz ve böylece gevşeyebilir.

Tamamen rahat pozisyona geçtiğinizde birkaç kez derin soluk alıp verin. Pek çoğumuz bilinçsiz bir şekilde solur ve ciğerlerimizin yalnızca üst bölümünü kullanırız. Solurken hava giriş çıkışının farkında olduğunuz halde aynı zamanda ciğerlerinizin alt kısmını da doldurmaya çalışın. (Bu durumda göğsünüzle beraber karnınız da şişecektir. ) Bunu yaparken kendinizi zor lamayın fakat rahat bir şekilde daha derin nefes almaya çalışın. Yükselmeyi hissedin ve nefes alıp verdikçe karnınızı takip edin.

Şimdi dikkatinizi sağ ayağınıza yöneltin. Hareket ettirmeden zihninizi sağ ayağınıza indirin. Ayak parmaklarınızı hissedin. Dikkatinizi topuktan ayak bileğine, oradan baldıra, dizinize ve oradan butunuza doğru gidecek şekilde yavaşça kaydırın. Bir süre bekleyin.

Şimdi zihninizi sol ayağınızda toplayın ve yukarıda anlatılanları sol ayağınız içinde tekrarlayın. Zihinsel olarak bedeninizin her parçasına nüfuz ederek yeniden keşfedin. Bedeninizin her parçasını tam olarak hissedin.

Şimdi yavaşça sağ ve sol kalçanızın farkına varın.

Daha sonra omurganızı aşağıdan yukarıya yavaş yavaş izleyerek omuzlara gelin. Sırtınızın sağ ve sol kısımlarını hissedin.

Daha sonra tüm karın bölgenizin farkına varın.

Sonra bu farkındalığı göğsün sağ ve sol yanından yukarı doğru kaydırarak omuzlara getirin ve farkındalığınız beden boyunca yavaş yavaş ilerlesin.

Bedeninizin bir bölgesinden diğerine hareket ederken zihniniz tam bir sükunet halinde olmalıdır.

Şimdi dikkatinizi sağ elinizin baş parmağında toplayın ve buradan sırasıyla diğer parrnaklara, avuç içine ve elin üstüne, bileğe, ön kola, dirseğe ve üst kola geçin. Zihinsel olarak sağ koltuk altı ve omuzunuza nüfuz edin.

Aynı şeyleri sol el ve sol kol için de uygulayarak sol omuza kadar gelin.
Şimdi zihninizi boyun kısmında toplayarak yüzünüze doğru gelin. Sırasıyla çene, ağız, burun, yanaklar, sağ ve sol göz, sağ ve sol kaşlar, alın, sağ şakak, sağ kulak, sol şakak ve sol kulağınızı hissedin.

Tüm bedeninizin farkına ve şuuruna vann. Tüm bedeninizin sanki zemine gömülüyormuşçasına ağırlaştığınızı hissedin.

Şimdi tekrar sağ ayaktan başlayın fakat bu kez sağ ayağınızdaki ve bacağınızdaki tüm kasları olabildiğince kuvvetli bir biçimde gerin. Bir süre bu şekilde tutun ve sonra bırakın. Daha sonra ayağınızı iki yana doğru hafifçe hareket ettirin ve tamamen unutun.

Aynı işlemi sol ayak içın de tekrarlayın ve bırakın. Şimdi aynı şekilde kalça kaslannızı gerin. Bir süre tutup bırakın ve onu da unutun.

Daha sonra karın bölgenizi havayla doldurup bir balon gibi şişirin. Bu gerginliği muhafaza edin. Nefesinizi ağzınızdan boşaltarak gevşeyin. Aynı işlemi karnınızı şişirmeden ciğerlerinizin üst kısmını doldurarak tekrarlayın ve bırakın.

Şimdi sağ koluımza geçin. Sağ eliniz ve sağ kolunuzdaki tüm kasları kuvvetle gerin; tutun ve bırakın. Kolunuzu kendi etrafında birkaç kez döndürerek rahatlatın ve unutun.

Aynı işlemi sol kolunuz için de tekrarlayın.

Daha sonra omuzlarınızı gererek yukarı kaldırın; tutun ve bırakın.
Gerilimi rahatlatmak için kafanızı iki yana hareket ettirin.

Daha sonra yüzünüzdeki tüm adeleleri gererek yüzünüzü tasavvur edilebilecek en çirkin hale getirin; tutun ve serbest bırakın.

Birkaç derin nefes alın.Ve yine zemine gömülüyormuşca sına ağırlaştığınızı hissederek kendinizi tamamen koyuverin. Tüm bedeniniz gevşemiş ve rahatlamış bir durumdadır.

Şimdi dikkatinizi nefesinizde toplayın. Alışılmamış ya da garip bir şekilde solumaya çalışmayın. Yalnızca doğal soluk alıp verişinizi izleyin. Havanın girişini ve çıkışını izleyin. Her nefes alışta süküneti ve huzuru soluduğunuzu;her nefes verişte ise, gerilim ve stresleri attığınızı tahayyül edin.

Daha sonra nefesinizi saymaya başlayın. Her soluk alıp verişinizde zihinselolarak sayın. Nefes alın, nefes verin on deyin. Nefes alın, nefes verin, dokuz. Nefes alın, nefes verin sekiz ... Ve sıfıra ulaşıncaya kadar devam edin. Bunu on'dan sıfıra kadar bir kez daha tekrarlayın. Eğer dalıp sayınızı kaybederseniz tekrar on'dan başlayın ve iki turu (10-0, 10-0) konsantrasyonunuzu kaybetmeden tamamlamaya çalışın.

İki tur saydıktan sonra saymayı bırakın ve sadece soluk alıp verişinizi izleyin. Bu sırada gelip giden düşüncelere kulak asmadan dikkatinizi nefesüzerinde tutun. Düşüncelerinizi, onlara takılmaksızın gözleyin. Yalnızca şahit olun. Kısa bir süre sonra zihniniz sakinleşecek ve düşünceler daha seyrek bir hale gelmeye başlayacaktır. Zihniniz şimdi gevşemiş durumdadır.

Şimdi nefesinizle bir olun. Karnınızdan nefes alın ve midenizin yükselip alçaldığını hissedin. Uykuya dalmamak şartıyla bu durumda istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Uyku da bir çeşit gevşemedir; fakat şuursuzdur. Amacınız, sakin bir farkındalık durumuna girmek için şuurlu gevşemedir.
Hazır olduğunuzda tüm bedeninizin şuuruna varıp ayak ve ayak parmaklarınızı, ellerinizi, kol vebacaklarınızı hafifçe hareket ettirirı. Sonra (yatıyorsanız) biraz oturup ayağa kalkın. Birkaç dakika ayakta durun ve etrafı dinleyin. Gözlerinizi açıp etrafınıza bakın. Sesler ve renkler daha parlak ve daha pürüzsüz değil mi?

Artık güne devam edebilirsiniz. Fakat hislerinizi ve eylemlerinizi gözleyin ve onların biraz daha nazik, elci ve dikkatlı olup olmadıklarını görün ..

Meditasyon

Herhangi bir meditasyon uygulamasına başlamadan önce, rahatsız edilmeyeceğiniz sakin bir yer bulmalı ve en elverişli zamanı seçmelisiniz. Zihnin dinlenmiş ve hafiflemiş olduğu sabahın erken saatleri genellikle tercih edilmektedir. Akşam saatleri de iyidir ancak bu saatlerde uykulu bir durumda olabilirsiniz. Eğer mümkünse, evinizde sürekli bu iş için kullanabileceğiniz bir yer ayırmanız yararlı olacaktır. Burası bir süre sonra kendi enerjinize akortlanabileceğiniz ve başka hiçbir faaliyette bulunmayacağınız özel bir yer haline dönüşecektir. Eğer çok karanlıksa bir mum ya dayumuşak bir ışık kullanabilirsiniz.

Konsantrasyon ya da meditasyonun hangi biçimi olursa olsun, oturduğunuzda sırtınızın dik olması önemlidir. Uzanmak sizi daha derin bir gevşeme haline sokabilir. Bu çalışmada zihnin konsantrasyonu için dik ve uyanık bir durumda olmanız gerekir. Bu, ya bir yer minderi üzerinde bağdaş kurarak ya da dik arkalıklı sert bir sandalyeye oturarak sağlanabilir. Eğer sandalyede oturuyorsanız ayaklarınızı ikisi aynı hizada olacak şekilde dik ve gevşek vaziyette tutun.

Eğer yerde oturacaksanız, minderinizi omurganıza. destek olacak şekilde ayarlamalısınız. Bunu duvara dayanarak başaramazsınız. Eğer sırtınız dik olmazsa kısa zamanda bükülür ve ağrı başlar. Batılıların pek çoğu bağdaş kurarak oturmayı birazcık zor bulurlar. Fakat zamanla buna alışabilirsiniz. Her iki pozisyonda da esas olan, omurganın dik olmasıdır. Ellerinizi kucağınızda kavuşturabilir ya da bacaklarınızın üzerine koyabilirsiniz. Kafaruzı omurganızın bir uzantısı gibi hissedip ne öne ne de geriye doğru eğmemelisiniz. Ağzınız kapalı durumda olmalıdır. Gözleriniz ise ya karşıya bakar şekilde hafifçe aralık ya da kapalı olmalıdır. Eğer açık tutarsanız dikkatinizin başka noktalara kaymamasına; kapalı tutarsanız uyumamaya özen gösterin. En önemli husus rahat fakat uyanık, dik fakat gevşemiş durumda olmanızdır. Kısa bir süre sonra bu duruşu kolayca yapabildiğiniz gibi doğal bir şekilde konsantre olabileceksiniz.

Günde yalnızca on dakika uygulama yapmanız yerindedir. Eğer bu zaman süresince konsantre olabiliyorsanız, o zaman bir saatlik gündüz rüyası uygulaması yapabilirsiniz. Zamanınızı iyi kullanın. Günde on hatta beş dakikayla başlayın: kısa zaman sonra siz farkına varmadan bu süre uzayabilir. Zihninizin konsantre olmasına izin verdiğinizde doğalolarak kontemplasyon haline geçerek kendi kendine meditasyonu sürdürür.

Nefesleri Saymak

Bu meditasyon tekniği üç aşamalıdır. Her aşama sizin isteğinize bağlı olmak üzere beş'ila" on dakika sürebilir. Seçtiğiniz pozisyonda oturun ve mümkünse uygulama süresince hareket etmeyin. Birkaç kez derin nefes alıp verin. Çalışmanın amacı, sadece nefesinizin farkına varıp onu herhangi bir şekilde değiştirmeksizin, konsantrasyon vasıtası olarak kullanmaktır.

( Ruhsal Şifa El Kitabı - Georgia Regan - Debbie Shapiro )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder